Логотип

Миколаївська селищна територіальна громада

Одеська область, Березівський район

19.09.2024 19:28

Інна Бєла: реєстрація фізичної особи-підприємця- це швидкий та оптимальний варіант для жителів Миколаївської громади, які розпочинають власну справу

7fbf2352-312e-4ac6-b799-fc51aa1e5834.jpg

Один із способів розпочати власний бізнес – це стати фізичною особою-підприємцем. Зареєструвати ФОП, можна особисто звернувшись до державного реєстратора відділу  «Центру надання адміністративних послуг» Миколаївської селищної ради, або онлайн за допомогою порталу «Дія».

«Фізична особа-підприємець (ФОП) – це спрощена організаційно-правова форма, яка підходить для підприємців-початківців. Зареєструвати ФОП може кожен громадянин України, який досягнув 16-річного віку та має офіційно зареєстроване місце проживання. Перед тим як відкрити ФОП слід визначитись з видами діяльності та підібрати оптимальну систему оподаткування. Види діяльності фізичної особи-підприємця обираються відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності. Для реєстрації ФОП через ЦНАП необхідні такі документи: паспорт громадянина України; реєстраційний номер облікової картки платника податків; заява, встановленого зразка Форма № 1; заява про застосування спрощеної системи оподаткування (за бажанням заявника); нотаріально засвідчена письмова згода батьків - для фізичної особи, яка досягла шістнадцяти років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю, але не має повної цивільної дієздатності; договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, у разі державної реєстрації фізичної особи, яка самостійно або з членами сім’ї створює сімейне фермерське господарство відповідно до Закону України «Про фермерське господарство»; довіреність у разі подачі документів уповноваженою особою, посвідчена нотаріально. Протягом 24 годин з моменту отримання документів реєстратором проводиться  державна реєстрація ФОП. Після цього податкова та інші органи автоматично беруть підприємця на облік. Для реєстрації ФОП через портал «Дія», слід авторизуватися на порталі https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop, заповнити онлайн-форму та підтвердити свої дані кваліфікованим електронним підписом (КЕП). Процедура займає близько 10 хвилин в автоматичному режимі без участі державного реєстратора. Після цього заявка автоматично надходить у ЄДР, а її обробка займає менше ніж 2 секунди. Як тільки запис про реєстрацію ФОПу з’явиться в Єдиному державному реєстрі, Ви можете отримати витяг з реєстру в кабінеті громадянина. Витяг має юридичну силу – його можна роздрукувати й користуватися як будь-яким іншим документом», - зазначила начальник  відділу «Центру надання адміністративних послуг» Миколаївської селищної ради Інна Бєла.