Логотип

Миколаївська селищна територіальна громада

Одеська область, Березівський район

06.09.2024 09:40

Використання сучасних електронних інструментів фінансово-бухгалтерського обліку та звітності в Миколаївській територіальній громаді

e9093bcb-fde7-47cb-8712-de0c23ce31a7.jpg

Термін «цифровізація» все більше входить в лексикон сьогодення. В умовах застосування інформаційних технологій обліку набувають іншого змісту такі елементи методу бухгалтерського обліку, як: звітність, документування та інші. Сучасна організація облікових процесів та звітності характеризується застосуванням інформаційних технологій, що в значній мірі вирішує проблеми своєчасності та достовірності облікової та звітної інформації.

Фінансовий відділ Миколаївської селищної ради успішно використовує у своїй роботі електронні інструменти фінансово-бухгалтерського обліку та звітності.

Удосконалення автоматизованих процесів формування та виконання бюджетів різних рівнів включає також електронне звітування суб'єктів державного сектору з використанням інформаційних технологій та електронного цифрового підпису відповідно до Концепції розвитку електронного урядування в Україні.

Для цього Державною казначейською службою України була створена Система подання електронної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів і державними цільовими фондами АС «Є-Звітність», яку у своїй роботі разом з іншими електронними інструментами фінансово-бухгалтерського обліку використовує фінансовий відділ Миколаївської селищної ради.

«Одна з переваг подання звітності в електронному вигляді полягає в тому, що документи на наявність арифметичних помилок перевіряються автоматично. АС «Є-Звітність» являє собою єдиний формат подання електронної звітності клієнтів Казначейства і є важливим кроком модернізації системи бухгалтерського обліку в державному секторі, в яку закладені, зокрема: форми фінансової звітності, затверджені національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку в державному секторі 101 «Подання фінансової звітності»; склад та порядок складання місячної, квартальної і річної бюджетної звітності, а також надає можливість заповнити в електронному вигляді затверджені форми фінансової звітності, перевірити, підписати електронним цифровим підписом (далі - ЕЦП) кожну форму фінансової звітності та подати до органу Казначейства за місцем обслуговування»,- зазначила головний бухгалтер фінансового відділу Миколаївської селищної ради Оксана Чекирлан.

34109320-2480-4017-98bf-8d9418472975.jpg 8a2f940b-c77b-458e-b754-a13f8d5fcc76.jpg