Логотип

Миколаївська селищна територіальна громада

Одеська область, Березівський район

04.08.2024 13:14

Жителі Миколаївської селищної територіальної громади відтепер можуть подавати заяву на реєстрацію шлюбу не тільки до органів державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) з особистою присутністю, а й через портал Дія

be1c0e58-adc3-421e-bfa5-fd588747f2eb.jpg

 

З 22 червня цього року в Україні запустили перший у світі експериментальний сервіс онлайн-реєстрації шлюбу через застосунок Дія, що відкриває нову еру в сфері державної реєстрації актів цивільного стану. Цей історичний крок спрямований на максимальну цифровізацію та спрощення процедур для наречених, які бажають офіційно зареєструвати своє кохання.

Раніше через неможливість побачитися наживо багато наречених відкладали узаконення стосунків. Процес державної реєстрації шлюбу планується повністю перевести в електронну форму.

«Процес реєстрації шлюбу та отримання свідоцтва про шлюб тепер включає етапи: 1. Заява через «Дія»: Наречені заповнюють заяву на реєстрацію шлюбу у застосунку «Дія», вказуючи бажаний час, місце та формат церемонії.

2. Обробка заяви: Цифровий офіс ДРАЦС оброблює заяву та надсилає результати розгляду на електронну пошту. 3. Відеоцеремонія через «Дія»: На визначений час відбувається відеоконференція, під час якої ведуча та реєстратор ДРАЦС проводить церемонію одруження. 4. Електронне відображення актового запису: За деякий час після церемонії електронний актовий запис про шлюб відображається в застосунку «Дія». 5. Доставка свідоцтва про шлюб: ДРАЦС забезпечує доставку та вручення свідоцтва про шлюб новоспеченим чоловіку і дружині через службу Укрпошти. На базі Центрального управління Міністерства юстиції України впроваджено Цифровий офіс державної реєстрації актів цивільного стану (Цифровий офіс ДРАЦС), що забезпечує обробку заяв на реєстрацію шлюбу через портал «Дія». Це інноваційне рішення особливо актуальне для пар, які, у зв’язку з обставинами, не можуть бути разом, а також для тих, хто цінує мінімальний контакт з державними органами. Цей ініціативний крок встановлює новий стандарт в області цифровізації державних послуг і стає прикладом для інших країн у впровадженні онлайн-сервісів в сфері реєстрації цивільного стану», - зазначила головний спеціаліст з питань державної реєстрації актів цивільного стану Миколаївської селищної ради Березівського району  Оксана Сагайдак.